Og i gang kom vi…

Dag 1,5 er overstået, med deraf følgende mentale overbelastning. Starten i går aftes var rolig – Aagaard og Ramesh præsenterede sig selv, og det er ufattelig så beskeden en mand der har fostret flere stormestre end der er i Danmark oveni de 38 VM-titler hans elever har vundet er.
Jeg fik æren af at præsentere mig selv lige efter Sam Shankland, så var det værste ligesom overstået!

Formiddagens program var beregning, hvilket det er alle dage. En indisk måde at slå sådan et program op er, at det tager to til tre dage at lære at visualisere, to til tre dage yderligere at beregne varianter som en 2000-spiller, og så mente Ramesh i øvrigt at alle kan lære at beregne som en 2500-spiller i løbet af et års tid. Den helt store forskel i hans verden er skill vs. knowledge, hvilket han illustrerede ved at alle kunne blive eksperter i at svømme ved at se samtlige Youtube-videoer om svømning, men i praksis ville man drukne når man kom i vandet.

Vi nåede kun tre stillinger da hele hans formål er at lære os at tænke rigtigt. Og i hans verden er det som følger….
Man vælger sine kandidattræk ud fra følgende kriterier:
– Checks.
– Captures.
– Threats.
– Pawn breaks.

Man regner ikke på trækkene, førend man har en liste med 2-4 træk der virker interessante, og herefter er det hans filosofi at gå 3-4 træk ned i hver variant, og herefter beslutte sig for bedst træk. Det kan virke omstændigt, men han påstår at efter nok træning, så vil det ikke tage mere end 3-4 minutter at gøre det, hvilket han sammenlignede med en håndsoprækning for hvor mange af os der havde siddet 10-15 minutter og hakket i samme variant for så herefter at spille et nonsenstræk fordi vi ikke anede hvad vi skulle spille.

Hans forslag er at træne 5-10 stillinger om dagen hvor man implementerer tankegangen, så giver resten sig selv. Samtidig foreslog han også at spille et til to minaturepartier igennem i hovedet om dagen for at træne visualisering, partier der var afgjort inden træk 15 var at foretrække i starten.

Eftermiddagens program var med Aagaard ud i det positionelle univers. Igen opgaveløsning ud fra følgende lille huskeseddel for at finde det bedste træk:
– Definér dine egne og modstandernes svagheder.
– Identificer din modstanders idé/idéer.
– Hvilken af dine brikker er dårligst placeret?

Vi nåede igennem to opgaver, og da Grischuck ikke fandt den rigtige idé kunne man føle sig lidt mere rolig over at man heller ikke selv fandt den.

I øvrigt er hovedbudskabet – opgaveløsning, opgaveløsning og opgaveløsning, hvilket kan oversættes til: Hårdt arbejde. Og med mindre du er over 2200 skal du holde dig langt væk fra kompliceret åbningsteori, du vinder ikke ret mange partier på det niveau ved at få en 0,8 fordel ud af åbningen!

Eneste minus var da vandaerobic’en startede kl. 12 og man fik genoplivet sit værste mareridt i form af denne rædsel fra slutningen af 90’erne…

Hold jer muntre 🙂Skriv et svar