Slutspil i praksis – fødselsdagsudgave

Et sikkert tegn på at man selv bliver ældre, er at andre bliver endnu ældre. I dag siger vi tillykke med de 70 år til Anatolij Jevgenjevitsj Karpov, den 12. verdensmester der “arvede” verdensmesterskabet i 1975 da Fischers krav blev for meget for FIDE. Han mødte Korchnoi i tre matcher om VM, Kandidatfinalen i 1974 (der endte med at blive VM-finale), samt i to regulære matcher i 1978 og i 1981.

Herefter dukkede der en ung gut fra Baku op, som i 1984 skulle møde Karpov i maratonmatchen hvor Karpov kom foran 5-0, Kasparov reducerede til 5-3, og endte med at FIDE annullerede matchen efter fem måneder og 48 partier fordi man frygtede for Karpovs helbred.

Det 9. matchparti var følgende, hvor Kasparov, der havde forsvaret sig længe i en lidt dårligere stilling, netop har spillet det logiske 46.-gxh4, og sikkert troet at remisen var tæt på. Men, hvad spillede Karpov?