Street Smart Chess

I denne måned er det Street Smart Chess af Axel Smith, der bliver anmeldt.

Vi kender allerede Axel som en superflink og beskeden fyr, der holdt et meget underholdende foredrag om Woodpecker-metoden i NSK. Han har tidligere skrevet 3 meget interessante bøger for Quality Chess: Pump up your rating, e3 Poison og the Woodpecker Method. Sidstnævnte er den bog, jeg har læst flest gange. Det ironiske er, at jeg aldrig har læst den færdig. Har lavet de første 1000 opgaver rigtig mange gange, og jeg elsker bare den bog, men det er ikke den, der skal anmeldes nu.

Street Smart Chess er en bog, hvor Axel har interviewet en del spillere, hvor nogle af deres partier bliver analyseret, og hvor han så selv afprøver deres tips. Efter de fleste kapitler er der to opgaver, man kan forsøge at løse efterfølgende. Nogle af kapitlerne vil blive beskrevet her. Der er også et link, hvor man kan se et uddrag fra bogen.

Første kapitel hedder Beating Higher Rated Opponents. Det er baseret på nogle af Adhibans partier, hvor inderen selv kommenterer en del af dem. Det er gode analyser, uden at det bliver for tungt.

Hans 3 hovedråd for at slå stærkere spillere er:

  1. Play for a messy attack
  2. Take the chance when it comes
  3. Don’t be an angry loser

Næste kapitel hedder Beating Lower Rated Opponents og er baseret på et interview med GM Navara. Navara er kendt for at være utrolig god til at slå folk, der har mindre i rating end ham. I holdskak har han generelt en vanvittig imponerende score. Det er lidt ironisk, at Sune Berg Hansen for ikke så mange år siden faktisk baskede ham!

Her er de 5 hovedråd fra Navara:

  1. Choose an unbalanced opening.
  2. Avoid long theoretical variations
  3. Play moves that highlight the drawback of the opponent’s previous move
  4. Be careful and use your time when you get some chances
  5. When the opponent is in time trouble, it may be a good idea to calculate several moves in advance to be able to play them quickly.

 

Det er meget underholdende at se Navaras partier, som han også selv analyserer en del af. Hvis I har set ham, er det ikke overraskende, at han fremstår som en ret mærkelig person i bogen. Selvfølgelig er Smiths beskrivelse venlig. Der er bl.a. denne opgave i slutningen af kapitlet:

Smith viser, hvilket træk der er bedst i løsningen. Det er i øvrigt bxc4 for at undgå symmetri og prøve at skabe noget ubalance.

Kapitel 5 har titlen Drawing with Higher Rated Opponents, hvor det er Bu Xiangzhi, der giver gode tips om, hvordan man kan slippe afsted med remis mod stærkere spillere. Han er kendt for i worldcuppen i 17 at have slået Magnus Carlsen ud. Han vandt overraskende med sort i første parti. Bu viser andet parti, hvor han kan nøjes med remis, og hvordan han fuldstændig dræber partiet. Virkelig instruktivt.

Han anbefaler bl.a. at man med sort spiller efter symmetriske strukturer, og at man skal prøve at undgå tidnød. Smith viser også et parti, hvor han med sort holder remis mod Bu. Hans siger følgende om holdkammeraternes indstilling til det: Normally, we analysed the games together in the Swedish team in the evening, but my colleagues refused this time – the game was too depressing.

Jeg er meget glad for de fleste kapitler. Der er et kapitel, der handler om Magnus Carlsen, hvor han ikke er blevet interviewet. Det ville have været dejligt, hvis han også havde bidraget til bogen. Jeg synes, at bogen er meget underholdende, men den er ikke som Pump up og Woodpecker en bog, hvor man tænker at man er blevet en stærkere spiller.

Underholdningsværdi 5/5

Lærebogsværdi: 2-3/5

Målgruppe: 1400-2300

Du kan læse et uddrag af bogen her

Og du kan købe den hos Skakbloggen her

Skriv et svar